DOPING

İnsansız bir tedarik zinciri mümkün mü?

  • 20-09-2017

Bilgisayar yazılımı temelli tedarik zinciri planlama sistemleri ve insansız depolardan sonra; lojistik ve tedarik zinciri dünyasının son gündem maddesi sürücüsüz tır ve kamyonlar. Geçtiğimiz günlerde İngiltere Hükümeti’nin de sürücüsüz tır ve kamyonların deneme sürecine yeşil ışık yakması, hali hazırda Endüstri 4.0 ile taze bir dönüşüme giren lojistik sektörünü daha da hareketlendirdi. İnsan gücünden robotik güce kayan bu süreç sonunda, insansız bir tedarik zinciri gerçekten mümkün mü?

İnsansız bir tedarik zinciri mümkün mü?Global lojistik endüstrisi için asıl soru sürücüsüz araçların yollarda nasıl olacağından öte, bu inovasyonun depoların tasarımına, büyüklüğüne ve lokasyonuna etkisi. JLL EMEA Endüstri ve Lojistik Araştırma Direktörü Jon Sleeman’a göre sürücüsüz araç teknolojisi, depoları ve tedarik zincirimodellerini de yüksek teknolojiyle donatacağa benziyor. Gelecek yıllarda birçok ağır yük taşıma aracının otonom ve sensörlerle entegre olacağını, hatta teslimat operasyonlarının da robotlarla işleyeceğini belirten Jon Sleeman, bu gelişimin dağıtım hızını artıracağının da altını çiziyor.
Otonom, yani insan gücünden bağımsız çalışabilen bu ağır yük araçlarının neye benzeyeceğini boyut ve manevra kabiliyetleri açısından henüz kestiremesek de, bu gelişimin depoların büyüklüğünü, tasarımını ve parsel yoğunluğunu net bir şekilde etkileyeceğini söyleyebiliriz. Ayrıca özellikle şehir merkezindeki yoğun talepli depo alanlarının geliştirme masrafının da değişmesi bekleniyor.
Lojistik Dünyasında Yeni Bir Manzara
Sürücüsüz yük araçları ve itaatkar robotlar nedeniyle insana dayalı iş gücüne ihtiyaç duyulmadığı bir dünyada, depolar iş gücü yoğunluğunun olduğu lokasyonlar yerine daha düşük maliyetli bölgelere yerleşme fırsatı bulacak. Geçmişte insan gücü gerektiren işler, günümüzde depoların sıradan bir parçası haline gelen robot teknolojileri ile yapılabiliyor. Diğer bir deyişle lojistik dünyasındaki istihdam arzı, teknolojik gelişimlere bağlı olarak yeniden şekilleniyor.   
John Sleeman’a göre, lojistik gayrimenkul sektöründe çalışan yatırımcı ya da geliştiricilerin odak noktası mülk ile tedarik zinciri teknolojilerine doğru kaymış durumda. Özellikle son gelişmelerle beraber yatırımcılar ve geliştiriciler için lojistik gayrimenkulü farklı bir boyuta taşınsa da, değişime öncülük eden sensör dedektörleri her zamankinden daha önemli bir konuma ulaşmış durumda.  
Sağlam Bir Değişim Döngüsü
Sürücüsüz dağıtım araçları henüz deneme aşamasında ve daha geliştirilecek birçok konu var. Ancak hızla gelişen teknoloji sayesinde, yollarda sürücüsüz araçlarla karşılaşmamıza az kaldığını söyleyebiliriz. Örneğin geçtiğimiz ekim ayında sektöründe öncü ticari araç üreticisi Daimler, Almanya’da kamuya açık bir alanda ilk sürücüsüz kamyonet denemesini yaptı. 

Kaynak: https://jllojistik.com/news/news/tr-41/?page2=1