DOPING

İzmir’de depo alanı bulmak zorlaşıyor

  • 12-12-2022

Avrupa’da yaşanan enerji krizinin etkisi lojistik sektöründe sürerken, İzmir’de depolama alanlarındaki doluluk oranı yüzde 95’e ulaştı

 İzmir’de depo alanı bulmak zorlaşıyorGlobal çapta yaşanan ekonomik kriz ve tedarik zincirinde meydana gelen kırılmalar nedeniyle lojistik ve depolama sektörleri zorlu bir süreçten geçiyor. Diğer yandan Avrupa’da yaşanan enerji krizinin sektördeki etkisi de sürüyor. İzmir’de depoların yüzde 95’i doluluk gösterirken depo alanı bulmak zorlaşıyor. Üretici ise elektrik, doğal gaz ve kira bedellerinin artması nedeniyle maliyetleri karşılamakta güçlük çektikleri için, ürünlerini kendileri depolamak yerine bu hizmeti veren firmalarla çalışmayı tercih ediyorlar.
 
İZMİR’DEKİ DEPOLARDA %95 DOLULUK
     Pandemide ertelenen depo ve büyüme taleplerinin ihracatın etkisiyle arttığını ifade eden Ege Lojistik Derneği (ELODER) Başkanı Osman Doğrucu, “Ekonomide ise talepler kaybolmuyor erteleniyor. Bu bağlamda özellikle 5 bin ve 10 bin metrekare civarında depo bulmak İzmir’de çok zor hale geldi. Şu anda İzmir’deki depolarda yüzde 95 doluluk olduğunu söyleyebiliriz. Bir işletme deposunun yerini belirlerken tedarikçilerine ve satış noktalarına olan uzaklıkları ve aynı zamanda nakliye maliyetlerini baz alır. Nakliye maliyetleri ile depo maliyetleri birbirini ters oranda etkiliyor. Uzak ve ucuz depo oldukça sizin nakliye maliyetleriniz artar” dedi
 
“DİJİTALLEŞME SÜREÇLERİ ÇOK YAVAŞ”
     İzmir’in coğrafi konumu nedeniyle alternatif ve ana kaynak olduğunu söyleyen Doğrucu, “Son zamanlarda yaşanan enflasyon ve kira artışları, depolama fiyatlarının yüksek maliyetlere çıkmasına neden oldu. Bu da günün sonunda üreticilerin ve dağıtıcıların maliyetlerine direkt olarak yansıyor. Üreticinin ucuz ve kullanışlı depolara ihtiyacı yüksek. Ege Bölgesi’nin ikinci lojistik sorunu da mevcut depolarda dijitalleşme süreçlerinin çok yavaş gitmesi” diye konuştu.
     Lojistik depoların şirketlerin ciro kaynağı değil masraf merkezleri olduğunu dile getiren Doğrucu, “Dolayısıyla elektrik, kira ve yakıt bedellerindeki artışlar başta olmak üzere direkt maliyet arttırıcı etki söz konusu. Bu anlamda durumu en kötü olan dış kaynak lojistik firmaları oluyor. Firmalar yakıt, personel vb. gibi ana kalemlerdeki artışları müşterilerine yansıtmakta çok zorlanıyorlar” ifadelerine yer verdi.
 
“ÜRETİCİ YÜKSEK MALİYETLERİ YÜKLENMEK İSTEMİYOR”
     Tekirdağ’da faaliyet gösteren Etanak- Depolama, Lojistik, Gümrükleme Firma Sahibi Alper Türedi, üreticilerin depolama işlemlerini kendi bünyelerinde yaparlarsa maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirterek, “Bu nedenle depolama ve lojistik hizmeti veren firmalarla çalışmak veya onları kiralamak daha uygun oluyor. Bizim firmamızı tercih etmelerinin nedeni de bu. Üretici depolama için kendi bir yer yapmak istese ciddi bir yatırım yapması gerekecek. Sonrasında kendi malını depolayacak. Üretici de bu yüksek maliyetleri yüklenmek istemiyor. Örnek vermek gerekirse bin metrekare bir yeriniz dahi olsa orada bir güvenlik ve personel bulundurmanız gerekecek. Bunun dışında da çeşitli maliyet kalemleriniz olacak. Ancak 5 bin metrekare bir yeriniz de olsa yine bir güvenlik bulundurmak durumundasınız. Lojistik ve depolama firmaları size zaten bu hizmeti paket olarak sunuyor. O nedenle dışarıdan depo hizmeti veren firmalarla çalışmak cazip geliyor” diye konuştu.
 
“ENERJİ KRİZİNİN ETKİLERİ SÜRECEK”
     Avrupa’daki enerji krizinin lojistik ve depolama sektörünü etkilediğini belirten Türedi, bu etkinin biraz daha süreceğini öngördüğünü söyledi. Bulundukları bölgede ağırlıklı olarak un üretimi yapan firmalar olduğunu ifade eden Türedi, “Üreticinin ürettiği unu taşıması için gemiye yüklemesi gerekiyor. Bunun 20 bin tonluk bir gemi olduğunu varsayarsak üretimden sonra firmanın bu unu gemiye yetiştirme şansı yok. Üretici de kendi depolamak yerine dışarıdan bir depo kiralıyor.  Örnek vermek gerekirse kendine 5 bin tonluk bir yedek depo kiralıyor. Ürünün geri kalan kısmını ise fabrikada üretimden gönderiyor. Yetişemediği yerlerde malını depodan çekiyor. Çünkü gemi maliyetleri çok yüksek. Tekirdağ’dan örnek vermek gerekirse bir ilçeden diğerine gitmeniz yarım saat ama depo merkezde ve limana yakınsa daha kısa sürede bu işi halledebiliyorsunuz. Nakliye, süre açısından avantaj sağlıyor” diye ifade etti.

KAYNAK:   GÜLCİHAN ALTINKAYA 
https://www.ticaretgazetesi.com.tr/izmirde-depo-alani-bulmak-zorlasiyor